Як назвати сходи, які йдуть витками по колу? «Спіральні»? А ось і ні. «Гвинтові». Спіраль - це плоска (двовимірна) крива, яка виходить із фіксованою центральної точки. Чим ця крива довше, тим менше криволінійною вона стає, як раковина равлика. Гвинт - крива тривимірна, як пружина або іграшка Слінки; вона не змінює кут вигину - незалежно від того, як збільшується її довжина.

У Шотландії, на самому кордоні з Англією, побутує легенда про те, що сходи в баштах замків, що належали древнього роду Керрі, закручувалося вліво - наперекір будівельної традиції. І будували їх так тому, що більшість Керрі-чоловіків нібито були шульгами, а значить, при штурмах замків сходи «з гвинтом вліво» давали їм перевагу перед фехтувальниками з правої «бойової руки».

Хоч як це прикро, але це міф: Керри не більше шульги, ніж будь-яка інша сім'я. В опублікованій в 1972 р в «Британському медичному журналі» статті повідомлялося, що випадків шульги серед Керрі - 30% (в цілому по Великобританії - 10%), проте дослідження, яке послужило базою для тієї статті, як з'ясувалося, мало ваду. Воно будувалося за принципом "сам вибрав" (тобто «Вийти вперед» пропонувалося всім шульгам з прізвищем Керр), а тому результат виявився вельми і вельми упередженим. Пізніше (і більш ретельне) дослідження (1993 г.) подібної тенденції вже не виявило.

Більш того, номер зі сходами теж би не пройшов. Так, якщо той, хто захищається - шульга, сходи з гвинтом проти годинникової стрілки дійсно дозволяє йому справлятися зі шпагою більш ефективно, але ж і праворукому нападнику вона дає точно такі ж переваги. Так що сходи «не як у всіх» могли б виявитися корисними лише в разі захисту від такого ж Керра (що, до речі, не так вже й нереально, враховуючи кровожерну репутацію їх сімейства).

Замок Шато-де-Шамбор в долині Луари має подвійну кручені сходи в зонах загального користування: одна обвивається навколо іншої, щоб спускаються не стикалися з тими, хто піднімається їм назустріч. А розташовані на вершині скелі фортифікаційні укріплення в Дуврі - так ті взагалі оснащені потрійний гвинтовими сходами, навмисно спроектованої таким чином, щоб одночасно пропускати по три колони солдатів, що спускаються вниз до гавані.

До речі, замовити виготовлення гвинтових сходів ви можете в компанії Colour Step, а переглянути портфоліо готових проектів можна на сайті.